Henkilökuvassa Niklas Heikkilä: “Tavoitteena kehittyä vielä aikuisten sarjassakin”
Heinäkuussa 2013 Kuusankosken Urheiluseuran 12-vuotias Niklas Heikkilä istui Sotkamon pesäpallostadionin katsomossa, 2-pesän puolella, ja näki miten Suomen Mårten ”Måre” Boström voitti sprinttisuunnistuksen maailmanmestaruuden. Neljä vuotta ja puoli vuotta myöhemmin 17-vuotias Heikkilä on itse mukana nuorten suunnistusmaajoukkueessa, ja entisestä esikuvasta on tullut kaveri. ”On ihan tavallista, että Måre tulee kilpailun jälkeen kysymään, mistä menin jonkin tietyn välin.”
Myös Heikkilän toisessa lajissa, yleisurheilussa, tilanne on sama. Jukka Keskisalo, 3000 metrin estejuoksun Euroopan mestari (vuodelta 2006) on nyt nuorten olympiavalmentaja kestävyysjuoksuissa. Viimeksi Heikkilä ja Keskisalo vaihtoivat ajatuksiaan harjoittelusta marraskuisena viikonloppuna, kun nuorten maajoukkue leireili Pajulahden urheiluopistossa.
Kausi 2017 oli Niklas Heikkilälle menestyksekäs. SM-kisoista hän saalisti yhdeksän mitalia, joista kuusi oli kultaa. Yleisurheilun ja suunnistuksen lisäksi mitaleja kertyi hiihtosuunnistusurilta. Eräs kauden kohokohdista oli valinta nuorten Suomi–Ruotsi-maaotteluun, jossa Heikkilä voitti 1500 metrin juoksun ennätyksellään 3.59,90. Neljän minuutin rikkominen lämmitti mieltä, mutta oli vain yksi askel eteenpäin pitkäjänteisellä kehitysuralla. ”Tuollaisessa kilpailussa aika on sivuseikka. Tärkeintä siinä juoksussa oli, että ruotsalainen pysyi takana. Olihan mukavaa päästä neljän minuutin alle, mutta ei se loppujen lopuksi ole niin iso juttu. Tavoitteet ovat korkeammalla. Sitten voi tuuletella, kun neljä minuuttia alittuu maililla.”
kuva: Finfoto / Sakari Kekki
Niklaksen valmentajana toimii isä Kari Heikkilä. Kaksikko omaksuu harjoitusvinkkejä laajasta verkostosta koti- ja ulkomailta. Keskusteluissa saa uusia ajatuksia ja tärkeintä on, että tietoa pyrkii soveltamaan itselle sopivaksi. ”Sekä suunnistuksessa että yleisurheilussa on monia kavereita ympäri Eurooppaa. Erityisesti Ruotsissa on kilpakumppaneita, joiden kanssa on kamppailtu pitkään.” Eräs huomio eri maiden harjoittelukulttuurien eroista on se, että siinä missä Suomessa viikon pitkä lenkki tehdään hitaasti, PK1-vauhtia hölkäten, Britanniassa ja usein Ruotsissakin pitkän lenkin vauhti on selvästi kovempaa, PK2-alueen ylärajoilla.
Heikkilän vuotuinen harjoitusmäärä on liikkunut 450 tunnin paikkeilla. Harjoituksissa noudatetaan peruskuntokaudella selkeää rytmitystä. Kolmea kovempaa viikkoa seuraa yksi palauttaviin harjoituksiin keskittyvä viikko. Myös viikon pääharjoitukset rytmitetään selkeästi. Kolme reippaampaa juoksulenkkiä ovat ohjelmassa alkuviikosta, torstain-perjantain aikoihin ja lauantaina. Sunnuntain kruunaa perinteinen pitkä lenkki.
Määrän ja tehon välillä isä–poika-valmennuskaksikko pyrkii noudattamaan kultaista keskitietä. Treeniä lisätään pikkuhiljaa, järjen ääntä kuunnellen, jotta kroppa pysyy terveenä ja kehittymisvaraa olisi vielä aikuisten sarjaan siirtymisen jälkeenkin.
Vammoilta Heikkilä onkin urallaan säästynyt. Lapsuuden monipuolinen liikuntatausta on luonut tukevan pohjan, jonka päälle harjoitusmääriä on voitu vuosittain maltillisesti lisätä. Lihashuoltoon kiinnitetään myös huomiota. Venyttely on säännöllistä ja hieroja aukaisee jumeja tarpeen mukaan. Myös harjoittelualustan vaihtelu edesauttaa rasitusvammojen välttämistä. Lenkit suuntautuvat peruskuntokaudella usein soratielle tai poluille. Kesän kilpailukaudella viimeistelyharjoitukset tapahtuvat usein urheilukentän juoksuradalla.
kuva: Kari Heikkilä
Kaudella 2018 Heikkilä aikoo laajentaa lajivalikoimaansa myös 3000 metrin esteisiin, joita hän on viimeksi juossut koemielessä pari vuotta sitten. ”Maajoukkueleirillä Jukka Keskisalo on jo pidempään houkutellut kokeilemaan esteitä.”, Heikkilä kertoo. Suunnistustaustan myötä valmiuksia taitavaksi estejuoksijaksi epäilemättä on, samaan tapaan kuin lajin tämän hetken ykkösnimellä, Heikkilää neljä vuotta vanhemmalla yleisurheilija–suunnistaja Topi Raitasella. ”Topi on näyttänyt, että sprinttisuunnistuksen ja ratajuoksun voi yhdistää huipputasolla. Topi menee vielä minua lujempaa, mutta samoilla jalanjäljillä ollaan.”
Tulevan kesän päätavoitteet ovat kansainvälisissä kisoissa. Suunnistuksen puolella nuorten EM-kilpailut järjestetään kesä-heinäkuun vaihteessa Bulgariassa ja radalla yleisurheilun 20-vuotiaiden MM-mittelöt heinäkuun puolessavälissä Tampereella. Kisaraja Heikkilän ykkösmatkalla, 1500 metrillä on kova (3.52), muttei mahdoton. Nykyistä ennätystä pitäisi parantaa puolikkaan etusuoran verran. ”Mukavahan kisoihin olisi päästä, mutta ei se ole uran kohokohta. Ei kannata ahnehtia menestystä tulevan kehityspotentiaalin kustannuksella.”
Heikkilä juoksee jo nyt U20-ikäluokan kärkivauhtia Suomessa. ”Vuosina 1998 ja 1999 syntyneissä on pari kaveria samoilla sekunneilla, mutta sileän juoksussa ei selvästi kovempia kavereita nuorten sarjoissa ole.” Heikkilä juoksee nuorten sarjoissa kauteen 2020 asti. Vaikka MM-kisojen raja jäisikin tulevana kesänä rikkomatta, seuraava mahdollisuus arvokisaedustukseen tulee jo vuoden 2019 EM-kisoissa, jotka pidetään Ruotsin Boråsissa.
teksti: Mika Rissanen