Kilpailut / KuUS-tuplasprintti 2018

Tulokset ja reittihärveli

Kilpailukutsu (pdf)

Alustavat kilpailuohjeet (pdf)

Lähtölistat (molemmat lähdöt)
 

 

Ratamestarin tärpit

Kiitos kaikille runsaalle 130 ilmoittautuneelle kilpailijalle ja tervetuloa Suomen Siguldaan eli Voikkaalle!

Yksi asia, jota ratamestarina nostaisin esille tämänvuotisessa kisassa, on tuo melko vapaa tiestön käyttö. Aamupäivän kisassa on yksi valvottu suojatie, jonka voi tarvittaessa reitinvalinnalla kiertää. Tämä syystä, että saisimme kilpailualueelle tulevien autoilijoiden huomion paremmin herätettyä. Vaikka alue on vähäliikenteistä, pitää kilpailijoiden noudattaa varovaisuutta. Pensasaitojen piirittämät risteykset voivat olla salakavalia.

Maasto on suurimmalta osalta asuinrakennusten peittämää. Vapaata metsää tai puistoa on noin viidennes alueesta. Kadut ovat kapeita ja aitojen rajaamia. Valvojan ensimmäinen kommentti oli ”onpas peitteistä”. Tällä hän tarkoitti vanhojen puutarhojen rehevyyttä, joka on silmiinpistävää Sikomäen alueella. Alueella on myös jonkin verran autiotaloja, joita on myös hyödynnetty tässä kisassa.  Koska kesä on jo kääntymässä ehtoopuolelle, on luonto rehevimmillään. Tämä tarkoittaa, että vihreää ja pystyvihreää väriä kannattaa kunnioittaa. Muistetaan myös kunnioittaa piha-alueita ja muita kielletyiksi merkittyjä kohteita. Näin teemme positiivista julkikuvaa lajistamme.

Rastimääritteissä olevat ratapituudet eivät pidä paikkaansa, vaan kilpailuohjeissa on kerrottu oikeat ratapituudet. Tämä johtuu OCAD-ohjelman ominaisuudesta mitata rastivälit suoraan linnuntietä. Sprintin ratapituudet määritellään lyhintä mahdollista reittiä. Toivon, ettei tämä pieni yksityiskohta häiritse tulevaa nautintoanne Sikomäen labyrintissä!

Kilpailuonnea toivottaen,

Ari Hietanen

 

Tuplasprinttiä omalaatuisessa työläismiljöössä

Kuusankosken Urheiluseuran kansallisten näyttämönä on tänä vuonna Voikkaan idyllinen taajama.

Täällä on aistittavissa vanhan ruukkikylän henki. Kilpailukeskus sijaitsee tehtaan vanhalla paloasemalla, jossa kilpailijatkin tuntevat olevansa tehtaan ”kainalossa”.  Ratamestari Ari Hietanen on kotoisin Voikkaan Mattilan kylästä, joten hän tuntee kilpailualueen perin pohjin. Alueeseen kuuluu ainutlaatuinen Sikomäen alue, joka on kulttuurihistoriallisesti arvokas työläisten asuntoalue 1900-luvun taitteesta. Polkuverkoston pohjalta kehittynyt sokkeloinen tieverkko, tiheä rakennuskanta ja kohtuullisen tymäkät korkeuserot tekevät kohteesta herkullisen sprinttisuunnistuskohteen. Vertailut Tampereen Pispalaan eivät ole tuulesta temmattuja. Taajama pitää sisällään myös toistakymmentä kerrostaloyhtiötä, jotka ovat olleet hyvin yhteistyökykyisiä. Näin kisaan saadaan mukaan erilaisia elementtejä.

Kuva: Vellikuppi 2006

Voikkaa on tänä päivänä tyypillinen nukkumalähiö UPM:n lopetettua paperitehtaan vuonna 2006. Tästä syystä liikenneruuhkia ei pahemmin esiinny, joten alue on ihanteellista sprinttisuunnistukselle. Kiitämme jo tässä vaiheessa yhteistyökumppaneita: Kouvolan kaupunkia, Kouvolan seurakuntaa. Saalem-seurakuntaa, UPM:ää, Kuusankosken VPK:ta sekä useita voikkaalaisia yrityksiä ja taloyhtiöitä, jotka mahdollistavat tämän kilpailun järjestämisen.

KuUS järjesti vuonna 2016 edellisen tuplasprintin Jaalan kirkonkylässä. Näistä positiivisista kokemuksista viisastuneina halusimme tuoda vastaavanlaisen kilpailun hieman suurempaan taajamaan. Uskomme, että Voikkaa tarjoaa sprinttisuunnistajille herkullisen kohteen ja paljon mielekkäitä suunnistustehtäviä. Kisallamme samalla elävöitämme Kymenlaakson hiukan ankeaa tarjontaa tämän kilpailumuodon saralla.

Sikomäellä on aikojen saatossa moni harhaillut. Ratamestari aloitti kansakoulun syksyllä 1971 Voikkaan Koulunmäellä sijainneessa vanhassa puukoulussa:

”Eräs koulukaveirista asui Sikomäellä lähellä Koulunmäkeä. Koulun jälkeen lompsittiin kaverin kotiin, joka oli aikamoisen sokkelon takana. Vierailun jälkeen olikin aikamoinen työ löytää kotiin, kun ei ollut minkäänlaista muistikuvaa, miten olisi päässyt edes koululle. Usean tunnin harhailun jälkeen pääsin ”kartalle” ja sitten kotiin. Se oli ensimmäinen muistikuva Sikomäestä. Nyt ratamestarina en enää ole kokenut samanlaisia fiboja, kun kädessäni on ollut Kari Hovin piirtämä upea sprinttikartta!”

Ohessa pari näytepalaa kyseisestä kilpailukartasta ja kuvia kisamaastosta. Tervetuloa Voikkaalle ja Sikomäen sokkeloihin!

Kuusankosken Urheiluseura

 

Karttapaloja ja kuvia kisamaastosta