Mika Elon kynäilyä SM-sprintistä

SM-sprintti Vaasassa 17.9 2016

Jos ketä kiinnostaa, niin tässä tulee tarinaa Vaasan SM-sprintin tiimoilta. En sen enempää kertoile taustatyöstä mutta sanottakoon, että kisa oli mulle kauden selkeä päätavoite. Sitä varten olin myös muokannut treeniä siihen sopivaksi jopa niin, että metsäsuunnistus taisi selkeästi kärsiä valmistautumisesta.

Perjantaina ajelin Vaasaan majoitukseen ja kävin vielä illalla Vaasan Suunnistajien järjestämissä sprinttisuunnistusharjoituksissa hölkkäämässä 5 km radan. Muutaman rastivälin vedin reippaasti, kuitenkin niin ettei varmasti happohyökkäyksestä reisiin ollut vaaraa. Illalla venyttelyt ja päälle erittäin huonot yöunet…
Heräsin lauantaina klo 5 ja samoin tein lähdin Vaasan keskustaan lyhyelle 15 min aamulenkille. Starttiaika karsintaan oli jo 9.39, enkä halunnut missään nimessä olla aamupyörryksissä lähdössä. Karsinta on siitä erikoinen kisa, että pienikin munaus valmistautumisessa ja kovakin nimi löytää itsensä B-finaalista hyvin helposti (niin kävi nytkin…) ja uusi yritys on vuoden päästä. Olin ennakkovalmisteluissani arvioinut karsinnan kisa-alueeksi Hietaniemen puiston ja sen viereisen metsäalueen. Lähtöpaikkakin osoittautui siksi miksi sen olin arvioinut…. Ennakkotyö sprinttiä varten on jokaisen tehtävissä, eikä sitä kannata laiminlyödä. Google Mapsin street toiminnoilla olin käppäilyt puiston ja sen viereistä metsäaluetta ympäröivän pururadan läpi muutaman kerran ja etenkin puiston osalta tästä oli mainio apu kisassa. Karsinnan lähtöhetken koittaessa olin suhteellisen varma läpimenosta, jos vain tekisin normitason suorituksen.

Karsinta

K-1 Kartalta K:n löydettyäni näin ykkösen sijaitsevan pahimmalla mahdollisella tavalla metsässä. Sprintin luonteeseen ei minusta metsäsuunnistus kuulu, mutta se on sitten toinen juttu… metsän reunasta otin varovasti polku kerrallaan lukien ja heikosta aukosta tukien oikean polun alle ja tulin varmistellen ykköselle.
1-2 Uskomatonta mutta totta, suuntaväli sprintissä. Aika tiheän metsän osan läpi suoraan kohti kiveä ja leima. Nämä kaksi ekaa väliä menin käsijarru päällä ja nyt oli sitten juoksun vuoro.
2-3 Telineitten kautta polkua puistoalueelle ja siitä suoraan kohti huvimajaa. Väärä koodi… vilkaisu karttaan ja 15 m eteenpäin patsaalle.
3-4 Paluu lähes k-pisteelle. Pientä probleemaa aiheutti järjestäjien lisäämä kielletyn alueen raja, joka lippusiimalla oli vedetty kiinni rakennukseen vaikka kartan mukaan rakennuksen viertä pohjoispuolelta olisi pitänyt päästä kulkemaan. No pensaat kiertoon ja sainkin edellä lähteneen selän näkyviin tässä vaiheessa.
4-5 Heikkoa polkua moottoritien suuntaisesti. Tarkoitus oli jatkaa suoraan pienen suon yli kohti rastia, mutta Kotron Peten ryskiessä vastaan huonokulkuista pusikkoa pitkin käänsinkin vasemmalle puskien välistä ja lähestyin rastia puiston kautta. Näillä kahdella välillä kului “ylimääräistä” aikaa yhteensä n. 15 s.
7-8 Seiskalle juostessa tein reitinvalinnan pitkälle välille. Tarkoitus oli kiertää suoalue pohjoisen puolelta, mutta rastilta lähtiessä oli polulle muodostumassa ruuhkaa ikäihmisistä joten kiersin suoalueen lopulta meren puolelta. Säästelin reilusti voimia ja olin jo aivan varma, että suoritus riittää A-finaaliin.
8-9-10-11 Pelkkää toteutusta pitkällä välillä tehtyyn suunnitelmaan. Rasti 11 jäi hyvin piiloon selän taakse ja aiheutti n. 5 s ihmettelyä.
11-12-13-M Kovaa ruuhkaa rasteilla, mutta en alkanut rynnimään, vaan juoksin omaa tahtia ja leimasin omalla vuorolla. 🙂

Tässä vielä linkki reittihärveliin. Sarja on 50K1 ja sija oli neljäs.

Karsinnan ja finaalin väli oli peräti reilut 5 tuntia, joten välissä kerkesi verryttelyjen lisäksi syödä ja nukkua. 🙂

Finaalimaasto pääsi osin hiukan yllättämään. Olin kuvitellut että ainakin osa kisasta käytäisiin moottoritien eteläpuolisella asuinalueella, mutta sinne vietiinkin vain R1 sarjat. Rata A-finaalissa oli SM-kisojen arvolle sopivan haasteellinen ja maasto oikein hyvä sprinttiin.

Finaali

K-1 Lähtöpaikalta pystyi havainnoimaan edellä lähteneen liikkeet melkein ykköselle saakka ja se helpotti radan alkua. K-pisteeltä kerrostalon vieritse kohti metsäsaarekkeella ollutta kiveä. Ohi meinasi mennä, mutta vaan meinasi…
1-2 Selkeä väli oikealta kielletyn alueen reunaa aidan rakoseen ja siitä rastille. Metsä oli melko tiheä aidan jälkeen, mutta ei ongelmia.
2-3 Tämä väli tuotti ilmeisesti kaikille ongelmia. rastien väliviivat kulkivat molempien tekoaitojen ylitse ja vaikeuttivat niiden havaitsemista kartasta. Härvelissä ne näköjään erottuvat helposti 🙂 Tein välillä koukkaukset kohti molempia tekoaitoja ja näin kolmeen ekaan väliin taisi kulua yhteensä n. 10 kohtalokasta sekuntia ylimääräistä.
3-4 Kiersin autokatokset jälkeenpäin aateltuna väärältä puolelta, kun katosten takana oli juoksua estämässä kaikkea roinaa mutta ei varsinainen virhe kuitenkaan.
4-5 Kaasu pohjassa niin kovaa kuin pääsin.
5-6 Edelleen täysillä. Yritin lukea eteenpäin, mutta alamäki vaati keskittymistä juoksuun.
6-7 Havainnoin aidassa olevan aukon vasta juuri rastilta lähtiessä ja lähellä oli etten lähtenyt kiertämään rakennusta uudestaan vastakkaiseen suuntaan. Rastiportaiden alapuolella kulki harmaalla merkitty muuri, joka sotki ainakin minut kiertämään itsensä ja tässä tulikin n. 5 s turhaa kiertoa.
7-8 Ensi ajatus oli puskea pystyvihreän läpi suoraan rastille, mutta oikealta tietä kiertäen näytti sittenkin nopeammalta. Ei tainnut olla, vaan olisi pitänyt mennä vasemmalta kentän kautta mutta en sitä edes huomioinut. Ei varsinaista virhettä.
8-9 Tälläkään välillä en huomannut vasenta kiertoa lainkaan, mutta oma toteutus oikealta oli ainakin ihan onnistunut. Aivan rastin vieressä pieni sekunnin koukkaus, kun olin jo niin keskittynyt seuraaviin väleihin.
9-10 Radan helpoin väli.
10-11 Suunnitelma oli mennä niin kuin menin, mutta aukko mikä aidassa on, oli niin pieni että usko loppui muutama metri ennen ja jouduin kartasta vielä varmistamaan uudestaan kulku mahdollisuuden. Tällä lyhyellä välillä viimeistään mitali karkasi ulottumattomiin. Noin 8 s virhettä.
11-12 Lähtö rastilta pieleen, mutta korjasin tilanteen mallikkaasti ja pienellä pujottelulla tielle. Tieltä pihalle ja rastille.
12-13 Edellisellä välillä katsoin tämän välin reitinvalinnat valmiiksi ja nyt oli kaikki pelissä. Reisi ei tuntunut enää ihan tuoreelta ja meno alkoi kangistua. Kiersin rakennuksen oikealta kovan pohjan ja portin sijainnin vuoksi.
13-14 Kovasti yritin lisätä vauhtia mutta eväät oli kyllä nyt viimeistään syöty. Helppo väli ja ohitin muutaman vanhemman sarjan edustajan.
14-15 Oikaisin aukon poikki ja kaaduin vielä polvilleen tietä ennen olevaan pientareeseen. Tässä meni vielä pari sekuntia röntyilyyn.
15-M Kaikki pelissä.

Tässä vielä linkki finaalin härveliin, H50 ja sija 6, siitä palkintona uran ensimmäinen SM-plaketti.

Kaikkineen n. 25 s virheinä, joten täydellisellä suorituksella olisi kaikki sijat olleet saavutettavissa. Loppujen lopuksi olin kuitenkin tosi tyytyväinen hermojen hallintaan ja suunnistuksen kasassa pysymiseen loppuun saakka. Ensi vuonna Helsingissä uusi yritys yhtä kokemusta rikkaampana. 🙂