Seura / Historiikki

Kuusankosken Urheiluseura perustettiin syyskuussa 1915. Vuosisataisen historiansa aikana yleisseurassa on harrastettu lukuisia eri lajeja palloiluista yleisurheiluun ja mäkihypystä suunnistukseen. Urheiluseura on tarjonnut useille sukupolville mahdollisuuden monipuoliseen liikuntaharrastukseen, minkä lisäksi seurasta on kohottu maailman huipulle saakka. Neljä Kuusankosken Urheiluseuran jäsentä on voittanut olympiakisojen hopeamitalin – tästä myös tuoreen kirjan nimi ”Hopean hohtoa ja hikihelmiä. Kuusankosken Urheiluseura 1915–2015”. SM-mitaleja ovat vuosien varrella tuoneet niin yleisurheilijat, mäenlaskijat, yhdistetyn miehet, ampumahiihtäjät, pujottelijat, luistelijat kuin suunnistajatkin.

Seuran historian ovat tallentaneet yksiin kansiin historiantutkijat ja -opettajat FT Juha Forsberg ja FL Mika Rissanen, jotka kumpikin ovat myös Kuusankosken Urheiluseuran pitkäaikaisia jäseniä.

Kirjasta käy havainnollisesti ilmi, ettei urheilu ole muusta yhteiskunnasta erillinen saareke. Kuusankosken Urheiluseuran kehitys heijastelee laajemminkin Suomen ja seuran kotikaupungin vaiheita. Seuran ja sen urheilijoiden kautta kirjassa tulevat esille niin teollisuuspaikkakunnan henkinen kahtiajako, sotien koettelemukset kuin yhteiskunnan viime vuosikymmenten rakennemuutoksetkin.

Seuran 100-vuotishistoriikkia voi kysyä hallituksen jäseniltä tai sähköpostitse kuusankoskenurheiluseura(at)gmail.com. Teos on jäsenistölle ilmainen.

Hopeanhohtoa ja hikihelmiä, Kuusankosken Urheiluseura 1915-2015