KuUS-rastit 2021 / Ratamestarin mietteitä

Kuusankosken Urheiluseura järjestää 29.8.2021 kansallisen pitkänmatkan suunnistuskilpailun Kouvolan Jaalassa Huhdasjärvellä. Viereistä Venearonvuorten karttaa jatkettiin itään n. 8,7 km2 verran ja se valmistui vuonna 2020. Kartta on Janne Weckmanin käsialaa, kuten viereinen Venearonvuorten karttakin.

Olipa ilo ja kunnia saada uusi kartta käyttöön huippukartoittajalta ensimmäisiä pitkänmatkan suunnistuskilpailujani varten, jossa olen ratamestarina. Maasto on onneksi sen verran huippua, että tällainenkin aloitteleva ratamestari saa toteutettua helposti hienot ja vaativat radat. Rastipisteillä ei ole lähdetty kikkailemaan, vaan on yritetty keskittyä rastivälien reitinvalintoihin. Iso kartta ja hyvä maasto mahdollisti tekemään hyvinkin erilaisia ratoja eri sarjoille, joten jonoja ei pitäisi syntyä. Maastossa on myös jonkun verran kunnon nousuja ja korkeuserot ovat parhaimmillaan yli 40 m, joten välillä kannattaa jopa harkita reilua kiertoa. Suurimmalta osaltaan maasto on kuitenkin hyväkulkuista. Koska maasto on kaukana taajamasta, ei polkuja ole täällä juuri ollenkaan muutamia ajouria ja teitä lukuun ottamatta.

Karttaan on merkitty heikot ja parissa vuodessa häviävät ajourat keltaisella viivalla kuten kuvassa.

Nyt alkavat radatkin olla valmiina ja viimeisiä maastotarkistuksia tehdään vielä. Ratapituudet, mittakaavat ja rastien määrätkin on lisätty myös kilpailusivuille. Suuria muutoksia ratoihin ei pitäisi enää tulla.

Pitkänmatkan SM-kilpailuihin menijöille on tässä hyvää harjoitusmaastoa.

TERVETULOA kilpailemaan!

Tommi Manninen
ratamestari