KuUS-rastit 2022 / Ratamestarin terveiset

Ratamestariryhmän vinkit Keskimatkan AM-kisaan 2022

Radat ovat tulostusta vaille valmiit. Odotamme, että ilmoittautuminen päättyy tiistaina 2.8., jonka jälkeen saamme selville paljonko tarvitsemme karttoja. Viime viikot ovat olleet hyvin työntäyteisiä, kartan ja ratojen viimeistely on vaatinut monia tunteja istumista Ocadin syövereissä. Ja mitä pidempään hieroo ratoja, sitä suurempi riittämättömyyden tunne tulee, että oliko varmasti tehnyt kaiken oikein. Jossain vaiheessa on vain pistettävä stoppi ja hyväksyttävä ne ratkaisut, joita on vatvottu öitä myöten.

Koska maasto osoittautui kohtuullisen rankaksi, jouduimme lyhentämään ratoja alkuperäisestä suunnitelmasta. Tosin pääsarjojen osalta ei helpotuksia tehty, toimiihan kilpailu yhtenä valmistavana kisana syksyn SM-kisoihin. Eli kun luette kilpailuohjeen sarja/matka-taulukkoa, miettikää mitä tuo pitää sisällään. Taulukosta näkee, että muutamalla sarjalla on lyhyempi rata, kun vanhemmalla ikäluokalla. Voin vakuuttaa, että lyhyemmällä radalla on myös muutama nousu enemmän.

Ratamestari työssä törmäsimme hauskaan haasteeseen: suunnassa kulkuun rinteissä, joissa jyrkänteitä on useissa tasoissa. Koska suunnalla ei voinut edetä, oli turvauduttava tiukkaan kartanlukuun ja kävelyvauhtiin. Odotamme mielenkiinnolla miten kilpailijat selättävät nämä haasteet.

Muutama käytännön vinkki:

Jos kuulut ikäryhmään jolla on käytössä 1:10 000 mittakaava, suosittelemme luuppia lisävarusteeksi kompassiin.

Keskimatkan kilpailussa käytetään etämaalia. Säästämme kilpailukeskuksen lähimaaston iltapäivän viestille. Samalla tämä ratkaisu tekee keskimatkan kilpailusta täysipainoisemman. Muista, että etämaali on suunnistettava piste, sinne EI ole viitoitusta. Kilpailu on ohi vasta kun olet käynyt leimantarkastuksessa kilpailukeskuksessa.

Koska maasto on vaativa, olisi H/D13 ja sitä nuorempien hyvä omata seuraavat taidot: kompassinkäyttö, suunnassa kulku ja käyränlukutaito. Näillä eväillä kisarata on kierrettävissä. Tässä kohtaa pyytäisin ohjaajilta ja vanhemmilta vastuuta, ettei kisa tule aiheuttamaan lapsille ja nuorille tilannetta, ettei taitotaso riitä tähän maastoon.

Viestivinkit:

Kartan mittakaava on kaikissa sarjoissa 1:7 500.

Ratojen pituuksissa on yllättävän vähän eroja. Nyrkkisääntönä on mitä pidempi rata, sitä enemmän nousumetrejä. Eli vanhemmat ikäluokat eivät tamppaa kaikkia mäkiä lakeen asti.

Kilpailussa käytetään hajontaa, ja pyrimme täysipainoiseen suunnistustehtävään kummallakin kierroksella. Tämä kilpailumuoto on ensimmäistä kertaa AM-kilpailujen ohjelmassa, joten kaikki palaute tulee olemaan tärkeää.

Kisatkaa turvallisesti. Maastossa on reippaasti jyrkänteitä, joissa pudotuskorkeus on 10-20 metriä. Ei turhia riskejä.

Nauttikaa kisasta!

Ratamestariryhmän puolesta
Ari Hietanen