Kilpailut / KuUS-rastit 2017

Kipailukutsu (pdf-tiedosto)

Kilpailuohjeet (pdf-tiedosto) [lopulliset]

Lähtölistat (molemmat lähdöt)

Tulokset

Tulokset lapset

Väliajat aamupäivä

Väliajat iltapäivä

Reittihärveli

 

Kilpailukeskuksen kartta

(Kartta avautuu täysikokoisena sitä klikkaamalla.)

 

Ratamestarin lausunto

Harvoin tarjolla.

Ratamestarin ajatuksia Jaalan Hausanniemessä järjestettävistä tupla-keskimatkan kansallisista.

Kävin ensimmäisen kerran tutustumassa elokuun kilpailumaastoon kahdeksan vuotta sitten. Jo silloin syntyi ajatus keskimatkan kilpailun järjestämisestä. Olen 30 vuoden suunnistusurallani nähnyt lukuisia maastoja, mutta tämä maasto teki minuun erityisen vaikutuksen.

Ensimmäiseksi kiinnittyi huomio alueen poikkeuksellisiin korkeuseroihin. Peruskartassa oli nähtävissä runsaasti avokallioalueita. Paikan päällä kävi ilmi lisäksi mäkialueiden hyvä kulkukelpoisuus.

Kalliomäkien välit ovat työläämpiä edetä – onneksi vain enimmillään 300 metrin levyisiä kaistaleita ja ratamestarityöllä kierrettävissä. Henkilökohtaisesti en ole mikään ”pensasohjus”, joten haluan pitää kilpailijat mahdollisuuksien mukaan poissa pusikoista.

Rastipisteitä maasto tarjoaa monipuolisesti. Notkoja ja neniä on kartassa poikkeuksellisen paljon. Korkeuserojen myötä alueella on runsaasti jyrkänteitä.  Sateisella säällä jyrkänteiset rinteet voivat olla petollisen liukkaita. Tämä täytyy ottaa huomioon ratasuunnittelussa.

Hakkuita alueella on vähän. Pystyvihreää saa kartasta hakemalla hakea.

Hausanniemi tarjoaa erinomaiset puitteet tuplakeskimatkan järjestämiseen. Laadukasta maastoa on tarjolla paljon, joten yhdellä kisalla ei olisi päästy vielä tämän maaston ytimeen.

Seuraavana viikonloppuna ovat SM-pitkät matkat. Suosittelen tuplakeskaria viimeistelyharjoitukseksi. Maasto on suunnistuksellisesti ja fyysisesti haastava. Kikkailuja rastien sijoittelussa ei tarvitse tehdä. Uskon, että kokeneemmatkin pihkaniskat saavat kisasta haasteita. Tällaisia maastoja tulee sunnistuskaudella vastaan vaan muutamia.

Nuorimmille (H/D12, TR ja 10 RR) voimme valitettavasti tarjota vain yhden kilpailun. Maastossa ei ole riittävää polkuverkostoa ja korkeuserot tuovat oman haasteensa siimariradoille. Myös turvallisuusnäkökohdat puoltavat vain yhden kilpailun järjestämistä.

Kartan on valmistanut Kari Hovi. Maastotyö on tehty vuoden 2016 ja kevään 2017 aikana laseraineisto pohjana. Hienosäätöä jatketaan tarvittaessa tulostamisen kynnykselle asti. Tunnen olevani etuoikeutettu saadessani käydä vuoropuhelua kartoittajan kanssa ratamestarityöhön liittyen.   Kartta on laadittu kuvausohjeen ISOM 2017 mukaan. Karttamerkit poikkeavat vain hiukan nykyisistä. Niihin voi tutustua kotisivuillamme. Luettavuuden parantamiseksi kartan mittakaava on poikkeuksellisesti 1:7500.

Kilpailukeskus sijaitsee kartan keskellä. Kummallakin kisalla on näin osittain omat alueensa.

Tervetuloa huippumaastoon Jaalan Hausanniemeen!

Ari Hietanen

Ratamestari

 

Mietteitä maastosta

KuUS-rastit juostaan tänä vuonna Jaalan Hausanniemellä. Jaalan kirkonkylän ja Pyhäjärven välissä sijaitseva kilpailumaasto tarjoaa mainiot puitteet kahteen korkeatasoiseen keskimatkan kilpailuun, joissa jyvät erotellaan akanoista. Maasto koostuu pääosin jyrkistä mäkialueista ja niiden väliin jäävistä peitteisistä maaston osista. Alueella on myös jonkin verran metsäteitä ja polkuja.

Vihreällä kuvatut alueet kannattaa ottaa tosissaan, varsinkin tummanvihreät alueet ovat melkoista pusikkoa. Mäkien huiput ovat suurelta osin pienpiirteistä avokalliomaastoa, joka mahdollistaa vauhdikkaan etenemisen, kunhan suunnistus vain pysyy hallinnassa.

Maaston korkeuserot ovat suuria. Teknisen osaamisen lisäksi tarvitaan kuntoa ylä- ja alamäkien kapuamiseen. Mäkialueella on myös paljon korkeita jyrkänteitä, joiden lähellä on syytä olla varovainen.

Jos aikaa riittää, voi pysähtyä ihastelemaan Pyhäjärven maisemia paikallisesta marjatarjonnasta nauttien.

Karttapala 1

Karttapala 2

Karttapala 3

 

Kuvia kisamaastosta

Otoksia tulevan tuplakeskimatkan näyttämöltä.